Je hebt er vast wel eens van gehoord: de tulpenmanie. Maar wat was dit nu eigenlijk?
De tulpenmanie was een fascinerende periode in de 17e eeuw waarin een bloem - onze geliefde tulp - het middelpunt werd van 's werelds eerste economische bubbel. In deze blog duiken we samen in de tulpengekte.
In het jaar 1563 kwamen de allereerste tulpenbollen aan in Nederland. De bekende botanicus Carolus Clusius plantte ze in de Hortus Botanicus in Leiden, waar ze zó populair werden dat mensen inbraken om de tulpenbollen te stelen. Dit markeert het onofficiële (min of meer criminele) begin van het kweken van de tulp in Nederland.
Vanaf 1600 werden tulpen hét ultieme statussymbool in Nederland (Chanel, wie?). Rijke kooplieden en regenten gaven hun fortuin uit aan de inrichting van hun siertuin. De meest populaire tulp was de Semper Augustus, bijzonder vanwege haar gevlamde uiterlijk, veroorzaakt door het Tulpenbrekingsvirus (zie afbeelding). Door de enorme rage ontstond de ‘tulpenmanie’.
Er was enorm veel vraag naar tulpenbollen, maar weinig aanbod. In het jaar 1623 betaalde je voor 1 tulpenbol al 6 jaarsalarissen. Op het hoogtepunt van de tulpenmanie, rond 1634, was dat al opgelopen tot 10.000 gulden.
Dat is omgerekend naar de inflatie van nu zo’n 2,1 miljoen euro. Daar kon je in die tijd een grachtenpand in Amsterdam van kopen. mét tuin!
Maar al snel spatte de bubbel uiteen, waardoor vele speculanten berooid achterbleven. De huidige Bitcoin wordt ook wel vergeleken met de tulpenbol van toen. De tulpenmanie wordt door economen beschouwd als de eerste economische bubbel in de wereldgeschiedenis. Maar ondanks de economische crash bleef de tulp populair. De eerste kwekerijen ontstonden in Haarlem, en tegen 1700 bloeide de bloembollenteelt in wat nu de Bollenstreek is. Zo overleefde de tulp de tulpenmanie en is zij tegenwoordig Nederlands grootste icoon!
En zo eindigt ons verhaal over de Tulpenmanie, maar jouw avontuur kan nu pas echt beginnen! In onze Tulip Experience leer je alles over de tulpenmanie én kun je zelf ervaren hoe het was om een tulpenhandelaar in de 17e eeuw te zijn.
Stap in een authentieke 17e-eeuwse setting gemaakt door kunstenaar Marcel van Baaren van ninetyninetulips en voel je je even deel van de historische tulpengekte! Wil je meer leren over de geschiedenis van de tulp? Tickets voor onze Experience zijn nu te koop.